0544 46 7752 bisschop philip roveniusstraat 2, 7141 KS groenlo kenniscentrum ouderportaal

Visie op onze BSO

Pindakaas is een buitenschoolse opvang met een uitdaging. We willen dat kinderen na een dag op school, zich prima kunnen ontspannen en vermaken. Om dit te kunnen realiseren heeft Pindakaas een grote BSO-ruimte van circa 150 vierkante meter. Deze ruimte is uitdagend ingericht met verschillende hoeken waarin kinderen kunnen spelen: een gamehoek, een knutselhoek, een rusthoek, constructiehoek, een beautysalon en een huishoek. Omdat kinderen graag de werkelijkheid imiteren, hebben wij de speelhoeken zo realistisch mogelijk ingericht.

De speelhoeken van onze BSO zijn ingericht met echte kranen, pannen, magnetron, föhn en gebruiken we lege flessen van shampoo, haarlak etc. om mee te spelen.

Wij bieden kinderen geen verplicht programma aan, omdat kinderen op school de hele dag al een programma hebben gevolgd. Er is wel een programma waaraan kinderen vrijwillig mee mogen doen, bijvoorbeeld bakken of knutselen.

Op het programma staat bijvoorbeeld een vogelhuisje zagen en timmeren. Het kan ook een knutselwerkje zijn binnen het thema. Onze pedagogisch medewerker gaat met een aantal kinderen mee naar de buitenruimte om een balletje te trappen. Onze pedagogisch medewerker gaat daar niet alleen maar zitten toekijken op een bankje, maar voetbalt gezellig mee.

Wij bieden ook de mogelijkheid voor uw kind om warm te eten. Dit om wat rust te creëren wanneer u uw kind  om 18.00 uur ophaalt en niet meteen thuis hoeft te koken. Zo heeft u nog wat tijd met de kinderen voor ze gaan slapen.

Onze pedagogisch medewerkers hebben de hele middag de tijd om met kinderen te spelen, te knutselen, stimuleren tot ontwikkeling, spelletjes te doen of een uitstapje te maken. Wij zijn er voor het kind. We zorgen voor een vertrouwde omgeving en sfeer waar kinderen zich thuis voelen. We willen graag dat onze BSO een tweede thuis voor uw kind is.

We willen graag dat kinderen uitgedaagd worden om dingen te ondernemen. Dit kan zijn met onze pedagogisch medewerker of door de materialen die wij beschikbaar stellen. We houden ons oog continu op de kinderen. Wanneer wij zien dat kinderen zich vervelen of het niet naar hun zin hebben, zoeken wij naar een oplossing, zodat kinderen nooit verveeld wachten tot ze worden opgehaald. Wij willen een BSO zijn waar kinderen zelf naar toe willen gaan en niet uit noodzaak omdat ouders/verzorgers moeten werken. We zijn continu persoonlijk bezig met het vermaken van de kinderen. Niet door te kijken vanaf een bankje hoe ze spelen en te wachten tot ze weer worden opgehaald, maar door echt met ze te spelen.

Op het moment dat onze pedagogisch medewerker merkt dat uw kind zich niet vermaakt of verveelt, gaat zij met uw kind 1 op 1 een spelletje doen of samen in een speelhoek spelen.

Graag willen wij ook dat kinderen die bij Pindakaas komen een mooie tijd krijgen vol met plezier en vertier.

Een voorbeeld is dat bij warm weer waterballonnen worden gevuld, en dan…. Gooien maar! Niemand heeft een droog pak meer, ook onze pedagogisch medewerkers niet.

Kinderen hebben na school vaak nog veel activiteiten zoals sporten, muziekles en/of zwemles. Omdat het kan voorkomen dat dit valt op de dagen dat u moet werken, is er bij ons de mogelijkheid dat we uw kind brengen.

Sanne heeft zwemles om 16.30 uur. Onze pedagogisch medewerker brengt Sanne naar zwemles en haalt Sanne weer bij het zwembad op.

Kinderen zijn er op schoolgaande dagen maar een paar uurtjes, maar in de vakantie zijn ze er de hele dag. Kinderen hebben gemiddeld 9 weken per jaar meer vakantie dan hun ouders/verzorgers. Wij zorgen ervoor dat kinderen die weken ook al een vakantiegevoel hebben. Zo hebben we in de vakantie altijd uitjes gepland in combinatie met een thema. Ook voor u is het een fijn gevoel als u weet dat uw kind een leuke dag heeft.

In de zomervakantie gaan de kinderen met de Pindakaasbus naar pretpark de Waarbeek in Hengelo of naar het Hof van Eckbergen.  Ook zijn we een aantal keer wezen persluchtduiken of lasergamen en we hebben zelfs in een luchtballon mogen kijken!

We willen u maximaal ontzorgen, bijvoorbeeld door het bieden van goede opvang bij onverwachte momenten: een studiedag, een lange file onderweg naar huis, een extra dag waarop u moet werken, een onregelmatige dienst. Dit alles begint ermee dat onze organisatie ten dienste staat van de kinderen en van onze pedagogisch medewerkers. We hebben in onze organisatie korte lijnen met elkaar en een kleine backoffice. We houden ervan snel besluiten te nemen ten behoeve van ouders/verzorgers en kinderen.

In principe zeggen we altijd ‘ja’ tegen een verzoek tot extra opvang op moment dat u omhoog zit, ook al is het op de dag zelf. Op moment dat de groep te groot wordt in het belang van de kinderen, schakelen we een extra beroepskracht bij en hebben we de mogelijkheid om een extra ruimte van de Sport BSO te betrekken.

Schoolvakanties

Onze BSO-opvang loopt door tijdens de schoolvakanties, de kinderen zijn dan welkom vanaf 07.00 tot 18.00 uur. Dit zijn lange dagen. Om dit in goede en vooral leuke banen te leiden, is er een event & activiteitencoördinator die voor alle dagen een programma samenstelt. Denk hierbij aan een pakkend thema, alle leuke uitjes en bijvoorbeeld sportieve en buiten activiteiten.

Dagprogramma BSO

7.00

We openen onze BSO/kinderdagverblijf met twee pedagogisch medewerkers om 7.00 uur. Uitzondering is wanneer u verlengde opvang heeft en uw dochter of zoon tussen 6.30 uur en 7.00 uur brengt. Dan starten medewerkers eerder. Voor 8.00 uur zijn alle kinderen binnen.

8.15

De kinderen trekken om 8.05/8:10 uur hun jas aan en pakken hun tas. Onze pedagogisch medewerker brengt de kinderen lopend of met de bus of Stint naar hun school toe. Met de jongste kinderen loopt onze pedagogisch medewerker even mee naar binnen, de grotere kinderen gaan spelen op het schoolplein.

8:30-14:00

De hersens worden getraind op school!

14.00

Vanaf 14.00 uur (en woensdag en vrijdag vanaf 12.00 uur) worden de kinderen die gebruik maken van de naschoolse opvang opgehaald van school. Vanaf dit moment starten we met twee basisgroepen.

14:30
Zodra alle kinderen binnen zijn, drinken we gezamelijk een beker water en eten we een groente/fruit snack. Hierna kunnen de kinderen een activiteit kiezen, bijvoorbeeld buiten spelen, een spelletje op de X-box, computeren, een gezelschapsspel of met constructiemateriaal spelen. Tijdens deze activiteiten doen onze pedagogisch medewerkers actief met de kinderen mee.

14:45- 15:15

Kinderen van de scholen zonder continurooster worden opgehaald.

15:30

We gaan met zijn allen aantal en eten een biscuitje en drinken een beker ranja.

15:45 – 16.30

De kinderen mogen weer een activiteit kiezen, we doen een gezelschapsspel of spelen met de verschillende materialen. De kinderen mogen ook naar buiten in de verschillende hoeken spelen.

16:30

De kinderen die avondeten bij Pindakaas krijgen rond 16.30 uur hun warme maaltijd. De andere kinderen blijven buitenspelen of spelen op de groep binnen.

17.00 – 18.00

De kinderen worden door hun ouders/verzorgers opgehaald. Uitzondering is wanneer u verlengde opvang heeft aangevraagd en uw dochter of zoon tussen 18.00 uur en 18.30 uur ophaalt.